Kaninpleje for begyndere: Vigtige tips til et sundt og glad kæledyr

kaninpleje for begyndere

Indledning

Kaniner har altid været et populært kæledyr, men viden omkring dyret har udviklet sig meget inden for de sidste 10 år, og vi ved nu en hel del mere om hvad det kræver for at skabe et godt hjem til sin lille nye ven.

Kaniners adfærd og træning

Kaniner er kærlige små dyr, som både kan være kælen og lærenemme. Mange anskaffer sig derfor en kanin i troen om, at den er det perfekte kæledyr til deres børn. Det kan en kanin også være. En kanin er dog et byttedyr modsat hunden og katten. Dette betyder, at den altid er på vagt, og ofte kan føle sig utryg, hvis den bliver presset, hvor den vil forsvare sig selv med bid og krads.

De kan af samme årsag heller ikke lide at blive samlet op eller ligge på ryggen, da de føler sig udsatte. Derfor kræver det rolige bevægelser og tålmodighed at få en håndtam kanin. Til gengæld kan man træne sin kanin til meget såsom renlighed, kaninhop og kast med bold, hvis man giver sig tiden til det.

Kaninens levetid og forpligtelse

Kaniner kan blive mellem 12-15 år gamle, og det er derfor vigtigt, at man selv er investeret i projektet, hvis man anskaffer sig en kanin.

Socialisering og introduktion til andre kaniner

Kaniner er generelt sociale dyr og vil fra naturens side leve sammen i små flokke, men have hver deres lille hule. Dette er grundet deres behov for at holde på deres territorium. Det kan derfor være vanskeligt at introducere en ny kanin til en enlig kanin eller en eksisterende flok. Hvis man ønsker dette kræver det langsom introduktion og evt. separate bure med et fællesområde, så kaninerne også kan trække sig fra hinanden.

Vi anbefaler desuden at alle kaniner, der skal gå sammen, bliver neutraliseret (kastreret eller steriliseret), da det kan mindske deres behov for at holde på deres territorium og undgå uønskede unger. Hvis man vælger at holde en kanin alene, er det vigtigt at man bruger meget tid med den, så den får opfyldt sit sociale behov og bliver stimuleret i løbet af dagen.

Aktivitetsbehov og indretning af kaninens område

Kaniner er som sagt byttedyr og meget aktive af natur. Derfor har de et stort behov for at bevæge sig med spring, graven og løb. Det anbefales derfor, at kaninen har et bur/hule, men at den også har udgang til et stort fællesområde. En kanin kan som sagt trænes til at være renlig og en toiletkasse er derfor en god ide.

Denne proces gøres nemmere ved at kaninen er neutraliseret, da den herefter ikke har samme behov for at markere sit territorium med afføring og urin. Det er også en god ide at kaninsikre sit hjem, hvis man vælger at holde kaninen indendørs og derved blandt andet fjerne ledninger, som kanin ville kunne komme til. Kaniner har et naturligt behov for at gnave og vil gøre det mere, hvis de keder sig. Man kan afhjælpe dette ved at give kaninen aktiviteter såsom en “sandkasse” til at grave i og legetøj, der stimulerer til at den kan gnave i det, f.eks. en toiletrulle.

Det anbefales af Dyrenes Beskyttelse at en kanin som minimum har 9 kvadratmeter og dette øges med ⅓ for hver kanin der tilføjes til hjemmet. Vi anbefaler også, at kaniner, der bor udendørs, har adgang til læ, samt at anlægget er isoleret mod vinteren.

Kaniners fysiologi og tandsundhed

Kaniner er ikke gnavere, som mange ellers tror, men hører til gruppen, de støttetandede eller lagomorpher. Det vil sige at de har to fortænder i over- og undermunden, hvor fortænderne i undermunden naturligt går ind bag ved dem i overmunden og skaber naturligt slid af tænderne. De har ydermere to små støttetænder og et mellemrum inden kindtænderne kommer i over- og undermunden.

Kaniners tænder vokser hele livet og det er derfor vigtigt at kaninerne slider deres tænder naturligt så deres tænder ikke bliver for lange. Dette kan nemlig give alvorligere problemer i mundhulen. Du kan selv holde øje med tændernes sundhed derhjemme ved at kigge på din kanins fortænder og se om de vokser sig længere. Hvis dette sker, har den et problem med sine kindtænder og en dyrlæge bør kontaktes.

De slider naturligt deres tænder ved at spise groft, fiberholdig diæt, såsom græs, urter, grene og lignende. Kaniners primære kost skal bestå af god kvalitets hø (cirka samme mængde som kaninens størrelse), samt foderpallets.

Fordøjelse og kost

Kaniner er såkaldte pseudodrøvtyggere, hvilket vil sige at dens foder bliver nedbrudt i tyktarmen og i blindtarmen. Det resulterer i to forskellige typer afføring. Her findes den klassiske hårde afføring som man ser i buret, men også cecotropher eller natafføring som er foder der primært bliver nedbrudt i blindtarmen. Denne spiser kaninen direkte fra anus, da den stadig indeholder mange vitaminer og mineraler. Derved udnytter kaninen alt fra sin føde. Det er derfor ikke normalt, at man skal finde cecotropher og kan være et tegn på sygdom.

Sygdomstegn og dyrlægebesøg

Et byttedyr vil til enhver tid forsøge at skjule sygdomstegn, og det kan derfor være svært at opdage at kaninen er syg. Adfærdsændringer, sløvhed, ingen/nedsat appetit eller mangel på afføring kan være tegn på sygdom.

En kanin der stopper fuldstændig med at spise er et akut sygdomstegn, da deres fordøjelsessystem altid skal være aktivt. Her bør en dyrlæge kontaktes med det samme. Vi anbefaler ydermere at man tager sin kanin til sin dyrlæge 1 gang årligt til en sundhedsundersøgelse og vaccination.

Kaniner kan få forskellige komplikationer afhængig af racen så som luftvejsproblematiker, ørergangsbetændelser og hudproblemer. Derfor er det vigtigt at man sætter sig ind i hvilken type race man anskaffer sig og hvad dens individuelle behov er.

God fornøjelse som kaninejer!

Del gerne på sociale medier

Facebook
LinkedIn