Receptpligtig medicin til kæledyr

recept pligtig medicin til dyr

Måske undrer du dig over, hvorfor du ikke bare kan bestille medicin over telefonen eller online. Men lovgivningen vedrørende udlevering af receptpligtig medicin til kæledyr er meget streng i Danmark – og med god grund. Vi forstår, at det kan være besværligt at skulle tage turen til dyrlægen med kæledyret for at få receptpligtig medicin.

Hvorfor er medicin receptpligtig?

Medicin er en vigtig del af behandlingen af sygdomme hos både dyr og mennesker, men det er afgørende, at det bruges korrekt for at undgå skadelige bivirkninger eller andre problemer. Derfor er der strenge regler for, hvem der må udskrive medicin og hvordan det skal udleveres. Receptpligtige lægemidler er underlagt kontrol af flere årsager:

  1. Forebyggelse af misbrug: Nogle typer medicin, især euforiserende stoffer, kan misbruges. Derfor kræver de en recept.
  2. Bekæmpelse af antibiotikaresistens: Antibiotika er receptpligtige for at forhindre udviklingen af bakterieresistens. Antibiotikaresistens er et globalt problem, som betyder, at nogle infektioner ikke længere kan behandles effektivt, hvilket kan være livstruende.
  3. Korrekt brug og dosering: For at sikre, at medicin bruges korrekt og med den rette dosering, er det vigtigt, at en fagperson vurderer dyrets tilstand først. Dette mindsker risikoen for bivirkninger og andre komplikationer.

Hvornår an jeg få udleveret medicin?

Ifølge Dyrlægelovens § 12 må receptpligtig medicin kun udleveres efter en eksakt diagnose, hvilket kræver, at dyrlægen har set dyret. Dette gælder, selv om du tidligere har fået medicin for samme tilstand; for eksempel hvis din hund eller kat lider af tilbagevendende øregangsbetændelse.

Hvis dyrlægen allerede har et indgående kendskab til dyrets sundhedstilstand, kan der i nogle tilfælde udleveres medicin til genbehandling inden for en periode på cirka seks måneder. Men igen er det afhængigt af en vurdering fra dyrlægen, og en fysisk undersøgelse kan være nødvendig.

Nye regler for medicin til dyr

EU har indført nye regler for udlevering af medicin til dyr som en del af kampen mod antibiotikaresistens. Disse regler trådte i kraft den 28. januar 2022 og medfører ændringer, som både dyreejere og dyrlæger skal følge:

  1. Recept udskrives kun efter en klinisk undersøgelse: En recept kan ikke længere udskrives eller forlænges uden en aktuel klinisk vurdering af dyret, hvilket kan omfatte blodprøver, resistensundersøgelser eller andre relevante tests.
  2. Behandlingslængden bestemmes af EU-regler: Dyrlægen kan ikke længere individuelt bestemme, hvor længe et dyr skal være på medicin. Dette bestemmes nu af de specifikke produkter og EU-reglerne.
  3. Specifikke regler for kaniner og hobbyhøns: Kaniner og hobbyhøns betragtes som fødevareproducerende dyr, og derfor gælder der særlige regler for medicinering, herunder krav om en tilbageholdelsesseddel på slagt og krav om et medicinhåndteringskursus for ejere.

Vi er her for at hjælpe

Vi forstår, at de nye regler kan føles restriktive og medføre ekstra besvær og omkostninger. Vi gør vores bedste for at gøre processen så glat som muligt, og vi håber, at I vil udvise forståelse. Vores primære mål er at hjælpe jer og jeres kæledyr på den bedst mulige måde.

Del gerne på sociale medier

Facebook
LinkedIn