Få det tjekket i denne måned til movember-kampagnepris
Vidste du:
- at, 80% af hanhunde over 6 år og 95% af hanhunde over 9 år er påvirket af forstørret prostata i større eller mindre grad?
- Også yngre hanhunde kan været generet af forstørret prostata
- Det er heldigvis oftest godartet, men kan give smerter
- I sjældne tilfælde kan det være betændelse eller kræft.
- Dyrlægen kan tjekke det ved undersøgelse og blodprøve.
I november kører vores movember-kampagne, hvor du kan bestille en undersøgelse og blodprøve for 1500,- kr. og spare 180,- kr.
Kontakt os for at booke en tid
Mange hundeejere er ikke klar over, at deres hanhund kan have problemer med forstørret prostata, særligt når de bliver ældre. Hos vores dyrehospital ønsker vi at give dig den bedst mulige information, så du kan sikre din hunds sundhed og trivsel. Herunder kan du læse mere om symptomer, behandling og hvordan vi kan hjælpe.
De fleste ældre hanhunde kan udvikle problemer med en forstørret prostata. For de fleste er der heldigvis tale om en godartet forstørrelse af prostata som nemt kan behandles med kortvarig hormonmedicinsk behandling.
For andre kan der være tale om cyster, bylder, infektioner eller tumores i prostata. Symptomerne på forstørret prostata er de samme uagtet om der er tale om en god eller ondartet tilstand. Derfor kan det være fornuftigt at få screenet sin hund for forstørret prostata med en blodprøvemåling af CPSE.
Hvad er det vi måler med en CPSE blodprøve?
Enzymet CPSE udskilles fra prostataceller og kontrolleres af kønshormonerne. Ved en forstørrelse af prostata påvirkes prostatacellerne i en sådan grad af der udskilles en øget mængde CPSE.
Den mest almindelige tilstand hos ældre intakte hanhunde, er en godartet forstørrelse af prostata. Til trods for at den er godartet, giver den anledning til gener hos hanhunden. Man kan bl.al se symptomer som:
- Hyppig urinering og fæcesafgang
- Besvær ved urinering og fæcesafgang
- Smerter i lænde/bækkenregionen
Behandlingen for godartet forstørrelse af prostata er medicinsk og med hurtig helbredelse. Der kan godt ses recidiv igen på et senere tidspunkt, hvorfor kastration overvejes ved gentagne tilfælde og hvis hunden er stærkt medtaget af prostataforstørrelsen. Vi har lige nu en kampagne så man kan få foretaget en CPSE blodprøve for 1500 kr og spar 180,- kr. Kampagnen løber indtil 1 december 2024. Ring på 56283010 for at booke tid til din hund netop nu.
Hvad er forstørret prostata?
Prostata, også kaldet blærehalskirtlen, er en kirtel, som omringer hundens urinrør lige ved blærens udmunding. Hos intakte hanhunde vokser prostata hele livet, hvilket kan føre til en forstørrelse, særligt hos hunde over seks år. Væksten skyldes testosteron, og når prostata bliver for stor, kan den begynde at trykke på urinrør og blære.
Hvilke symptomer skal du være opmærksom på?
En forstørret prostata kan give flere gener, som kan påvirke din hunds livskvalitet:
- Besvær med at tisse – urinrøret kan blive klemt, hvilket gør det svært for hunden at tømme blæren helt.
- Problemer med afføring – prostata kan trykke mod endetarmen, hvilket kan give flad afføring og i værste fald forstoppelse.
- Smerter i lænden – en forstørret prostata kan give ubehag og smerter i lænden.
- Sædkvalitet og fertilitet – hvis du ønsker at bruge din hanhund til avl, kan forstørret prostata nedsætte sædkvaliteten.
Hvordan opdages forstørret prostata?
I de tidlige stadier kan en forstørret prostata ikke ses med det blotte øje. Dyrlægen kan dog opdage det gennem en undersøgelse og en blodprøve. Hvis lidelsen er fremskreden, kan du måske selv bemærke tegn som:
- Hyppig urinering og problemer med at tømme blæren
- Bloddråber på penis efter hvile
- Besvær med at rejse sig, løfte ben og manglende lyst til bevægelse (hvilket også kan være tegn på gigt)
- Flad afføring
Hvorfor er det vigtigt at få din hund undersøgt?
Selvom en forstørret prostata ofte er godartet, kan den give smerter og ubehag for din hund. I sjældne tilfælde kan det også være tegn på betændelse eller kræft. Jo tidligere vi kan diagnosticere og behandle, jo lettere og mere effektiv bliver behandlingen.
Behandlingsmuligheder
Behandlingen afhænger af årsagen til prostataforstørrelsen:
- Medicinsk behandling – hormonpiller kan mindske prostata.
- Kastration – både kirurgisk og medicinsk kastration kan hjælpe med at reducere prostata.
- Antibiotika – hvis der er betændelse, kan din hund få antibiotika i 3-4 uger.
- Dræn – i tilfælde af infektion med bylder kan drænning være nødvendig.
Prostatakræft er heldigvis sjælden hos hunde, men en forstørret prostata kan i sjældne tilfælde være et tegn på kræft. Derfor er det vigtigt at få undersøgt din hund, så den kan få den rette behandling.
Få ro i sindet – Book en tid hos os
Hvis din hanhund oplever nogen af de nævnte symptomer, eller hvis du ønsker en rutineundersøgelse, er du altid velkommen til at kontakte os. Vi er her for at sikre, at din hund får den bedst mulige behandling, så den kan leve et sundt og komfortabelt liv.